Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > Technical > Trouble engaging 5th/6th gear
Post Reply  Down to end
Page 2 of 2 <12
Print this entire topic · 
outnabout2005



Member Since: 17 Dec 2014
Location: Llandovery, Wales
Posts: 12

United Kingdom 2007 Freelander 2 TD4 HSE Manual Barolo Black
Video of reverse solenoid connector reseat on FL2

In a moment of madness this morning I recorded a video to show this process. It's a first attempt at a video so don't be too critical! Also I'm not a mechanic and was working one handed whilst recording, so hoping not to get it in the neck from "proper mechanics" or video production experts Very Happy

Find it here:


Enjoy!

Colin '57 FL2 Td4 HSE, 135k, purch Nov '14
So far: Osram nightbreakers, new mats, gear shift knob, battery, 2nd earth strap, bonnet strut, new plates, Bluefin ECU remap
To Do: Heated screen fault, possible glo-plug fault, brakes and discs, alloy refurb, after market fixed sat nav

Post #256258 10th Mar 2015 1:46 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Jim Strong



Member Since: 03 Mar 2012
Location: Surrey
Posts: 9

United Kingdom 

Just a late comment and thanks from me for that video (and for the earlier comments in this thread too)!! I had the same problem on my 07 FL2 and that was one of the quickest jobs I've ever done - must have taken me all of 5 minutes and the reverse solenoid is now working perfectly again after sliding the connection in and out a few times!

Cheers

Jim

Post #306886 16th Sep 2016 9:33 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Weyboat



Member Since: 26 Jul 2016
Location: Weymouth
Posts: 61

England 2010 Freelander 2 TD4 XS Auto Bali Blue

That connector looks like the same type that causes the "Interior Motion Sensor" fault and the cure is exactly the same procedure, Unplug it and Plug it back in again!

Post #306913 16th Sep 2016 5:00 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
sid



Member Since: 17 Jul 2015
Location: devon
Posts: 486

England 2009 Freelander 2 TD4 HSE Manual Stornoway Grey

where and hows that done pls?ive got that fault recorded but not botherd up till now

Post #306924 16th Sep 2016 8:14 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Weyboat



Member Since: 26 Jul 2016
Location: Weymouth
Posts: 61

England 2010 Freelander 2 TD4 XS Auto Bali Blue

It's really easy..
The sensor is located in one of two places depending on whether or not you have a sun roof.
Assuming no sun roof.
In the head lining, just about middle of the roof, you will see a rectangular plastic box.
Prise off the cover (give it a good tug) and you will find a green plug, just remove the plug and refit it.
Refit the cover and test for the DTC, should be fixed now.
Job Done!

https://www.freel2.com/gallery/albums/userpics/21475/Sensor.pdf

Look for No 4 in this pdf file.

Post #306949 17th Sep 2016 9:49 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
andyd3



Member Since: 01 Oct 2018
Location: Ely
Posts: 1

United Kingdom 2008 Freelander 2 TD4 GS Manual Zermatt Silver

This thread has been very helpful, our F2 manual had been having the same issues ie. reverse could be selected when moving and also the gear sticking in reverse. I have done the reverse solenoid clip a couple of times but the fault is back. Is there a more permanent fix? I was going to see if I can tighten the connection a bit, either nipping shut or pushing some foil or something onto the connector to make tighter, any suggestions please?

Post #357925 1st Oct 2018 1:29 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
simonphenry



Member Since: 27 Oct 2018
Location: Aylesbury
Posts: 15

England 

thanks for the tip on fix. i had same issue with selecting 5th and 6th. gear shift kept wanting to go over to the right inside the reverse path. did the solonoid fix and yay it worked. many thanks for this thread. Smile kind regards, Simon

Post #359485 27th Oct 2018 2:16 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
simonphenry



Member Since: 27 Oct 2018
Location: Aylesbury
Posts: 15

England 
Fault returned :(

hello forum, it seems the problem returned just a month after fixing it with disconnecting the connector and reconnecting. Anyone knows which side the underlining fault lies? As i not been using 6th, 5th has been manageable. but think it is time to try and do a more permanent fix. any advise be greatly appreciated.

cheers, Simon

Post #366126 10th Feb 2019 10:32 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Alan Graham



Member Since: 03 Nov 2010
Location: Finland
Posts: 26

Finland 

I know it is an old thread but thanks athelstan for the instructions.

2nd time I have had to do it in 13+ years.

Has to get wife to reconnect plug, thinner fingers!!

Post #409749 4th Jul 2021 12:05 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
peter2704



Member Since: 11 Dec 2012
Location: leeds
Posts: 345

United Kingdom 2007 Freelander 2 TD4 GS Manual Barolo Black

this may help me and my dad with his 5/6/ reverse issue,has anyone got any pics or a guide with pics to assist?

Post #442055 31st May 2024 1:20 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 2 of 2 <12
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
Freel2.com RSS Feed - All Forums


Switch to Mobile site