Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > In Car Electronics > Satnav Initialisation problem
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
Oceantreader



Member Since: 03 Feb 2013
Location: Gaydon
Posts: 25

United Kingdom 2013 Freelander 2 SD4 HSE Auto Orkney Grey
Satnav Initialisation problem

Hi guys,
My MY13 suddenly started showing this:



If you hit 'cancel' everything works but the navigation. Anyone know:
a)how to fix it
b) Why does the navigation need anything from Gracenotes?

Thanks 138,000 miles & counting

Post #437128 18th Nov 2023 6:45 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Lakelander



Member Since: 07 Nov 2019
Location: Cumbria
Posts: 222

United Kingdom 2013 Freelander 2 SD4 XS Auto Orkney Grey

Strange as I would expect your vehicle to have a hard drive set up.? FL2 SD4 XS 2013 Orkney Grey

Post #437138 19th Nov 2023 11:17 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Send e-mail Reply with quote
Oceantreader



Member Since: 03 Feb 2013
Location: Gaydon
Posts: 25

United Kingdom 2013 Freelander 2 SD4 HSE Auto Orkney Grey

Yeah I thought so too. I’m thinking that it might be corrupted/ Censored . 138,000 miles & counting

Post #437139 19th Nov 2023 11:23 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
SYFL2



Member Since: 16 Jun 2012
Location: Sheffield
Posts: 2561

2007 Freelander 2 TD4 HSE Auto Stornoway Grey

Is a reset on the nav system possible ?

Post #437141 19th Nov 2023 12:22 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Oceantreader



Member Since: 03 Feb 2013
Location: Gaydon
Posts: 25

United Kingdom 2013 Freelander 2 SD4 HSE Auto Orkney Grey

I looked in the secret menu and didn’t find any reset of the nav system. Not tried disconnecting the battery etc yet. 138,000 miles & counting

Post #437146 19th Nov 2023 7:53 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
IanMetro



Member Since: 11 Sep 2017
Location: Somerset BS21
Posts: 2866

United Kingdom 2014 Freelander 2 SD4 Metropolis LE Auto Fuji White

I tried googling and got a hit.

This shows your screen on a LR4 but no resolution.

A Freelander owner has a post in that thread saying he bought a disc but it did not solve the problem.

CambridgeJC
New Member
JoinedFeb 22, 2022
Posts1
Reaction score0
LocationCambridge
I have exactly the same error with my 2014 Freelander. LR service did not know what could cause this and said I must buy the update before they could investigate. I could install it myself if follow instructions carefully. I did buy it for £150, tried to install and it simply states "Navigation software initialising please wait"
I waited for four hours...with engine running as instructed. Unable to use system but OK to drive car and stop/start etc.
I drove 40 miles to LR distributor where I bought the car. LR technician said it should work if I followed his instructions. It did not and they could not think what was wrong. (£160/hr plus tax to investigate...visions of costs mounting up here!
They have agreed to ask software help line to offer assistance...these will not talk directly to an enduser customer directly!!!
I drove 40 miles back home.
I am awaiting their advice.
Balance of advantage:
LR Plus £150...customer -£150..and still have the same problem.
Since loads of people have described this I must assume LR are aware, despite my distributor unaware of it and unable to cure the problem...


https://www.landroverworld.org/threads/gra...ues.30274/

Started reading down this list of results, but not sure yet if I can see the DIY solution.

https://www.google.co.uk/search?q=land+rov...nt=gws-wiz FL2 XS SD4 Auto 2010 2012-2017 (21k - 91k miles) (MY2011)
FL2 Metropolis SD4 Auto 2014 2017- (16k - 76k+ miles) (MY2015)

Post #437153 20th Nov 2023 11:00 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
panozzz



Member Since: 24 May 2018
Location: Arcore
Posts: 40

Italy 2013 Freelander 2 2.0T HSE Auto Alaska White

Good morning, unfortunately your hard disk inside the unit is damaged, it can no longer be read and navigation or any loaded CDs will not work, I have copies of the disk and I have media such as SD or SSD m.2 with adapter.

panozzz wrote:
hello, in Italy we are able to update the maps of the 2013 restyling, but I must have access to the internal hard drive.

https://fl2italia2.forumfree.it/?t=79137406

Post #437569 6th Dec 2023 9:56 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2024 Futuranet Ltd & Martin Lewis
Freel2.com RSS Feed - All Forums


Switch to Mobile site