Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > Maintenance & Modifications > Haldex pump
Post Reply  Down to end
Page 1 of 1
Print this entire topic · 
elvisman



Member Since: 25 Oct 2021
Location: Cambridgeshire
Posts: 22

United Kingdom 2010 Freelander 2 TD4 GS Manual Bali Blue
Haldex pump

Hi,
I noticed my Freelander front wheels spun on some wet grass when manoeuvring the other day. So I'm assuming the 4 wheel drive is not working.
After doing some checks I think the fault is with the Haldex. Does anyone know if the Haldex pump should be running all the time the ignition on/engine is running? because I notice with the ignition on, the pump is not running. If I put a 12v feed to the pump I can hear it running, so I'm assuming its ok. I also checked the feed into the Haldex control unit and it has a good 12v and good earth, so I'm assuming its a problem with the Haldex ECU, or have I missed something.

Post #425543 24th Sep 2022 7:37 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Bobupndown



Member Since: 26 Dec 2014
Location: Upside down behind the TV!
Posts: 2177

United Kingdom 2014 Freelander 2 SD4 GS Auto Orkney Grey

It's probably only a blocked filter screen on the haldex pump. Has the oil and filter been changed recently?
I've had this issue on Freelander and a VW Tiguan. Take pump out , clean screen, new oil and filter and 4x4 restored. On the Freelander I gad a gearbox fault warning and the terrain response didn't work. The VW had no fault light at all, just an ability to spin the front wheels.


 Landrover - turning owners into mechanics since 1948

2014 Orkney grey Freelander SD4 GS.
2004 Zambezi silver Discovery 2 Td5 (Gone)
1963 Surf blue Morris Mini Minor Super de Luxe (my little toy)

Post #425551 25th Sep 2022 6:53 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
elvisman



Member Since: 25 Oct 2021
Location: Cambridgeshire
Posts: 22

United Kingdom 2010 Freelander 2 TD4 GS Manual Bali Blue

I think the pump is ok because when I connect 12v I can hear the pump working.
What I am trying to find out is does the pump run all the time, because I think my problem is the haldex ECU and before I commit to spending money on it, I just wanted to make sure I have done all the correct checks.

Post #425557 25th Sep 2022 8:15 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
elvisman



Member Since: 25 Oct 2021
Location: Cambridgeshire
Posts: 22

United Kingdom 2010 Freelander 2 TD4 GS Manual Bali Blue

Forgot to add no lights or warning messages on dash, and no faults on scanner tool

Post #425558 25th Sep 2022 8:16 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rommel



Member Since: 20 Aug 2017
Location: Sandhurst Berkshire
Posts: 232

England 2013 Freelander 2 TD4 XS Manual Fuji White

I am fairly sure the pump should run with the ignition on you should be able to hear it. 2013 FL2 XS.
Defender 90 300 TDi.
Defender 90 300 TDi CSW.
1944 Willys MB "Jeep" with bullet holes.
17 hand Irish Drought Thoroughbred (mostly lame)
Nagging Old Boiler.

Post #425559 25th Sep 2022 8:21 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Nodge68



Member Since: 15 Jul 2020
Location: Newquay
Posts: 902

United Kingdom 2009 Freelander 2 TD4 SE Manual Rimini Red
Re: Haldex pump

elvisman wrote:
Hi,
I noticed my Freelander front wheels spun on some wet grass when manoeuvring the other day. So I'm assuming the 4 wheel drive is not working.
After doing some checks I think the fault is with the Haldex. Does anyone know if the Haldex pump should be running all the time the ignition on/engine is running? because I notice with the ignition on, the pump is not running. If I put a 12v feed to the pump I can hear it running, so I'm assuming its ok. I also checked the feed into the Haldex control unit and it has a good 12v and good earth, so I'm assuming its a problem with the Haldex ECU, or have I missed something.


If there's no message on the dash saying the terrain response isn't working, then the Haldex is fine.
No drive with no messages suggests the PTU splines have failed. 2009 Rimini Red SE, its getting there.

Post #425569 25th Sep 2022 7:25 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jules



Member Since: 13 Dec 2007
Location: The Wilds of Warwickshire
Posts: 3524

United Kingdom 2014 Freelander 2 SD4 SE Auto Firenze Red

I took mine to Bell recently - re horrid noise up front, no 4WD - thought to be a PTU issue. No alarms showing.

Turned out that the haldex pump was dead (internal short), the PTU was fine and the noise was from NS front wheel bearing.

So it seems that the haldex pump can fail without any alerts showing. Jules

Post #425575 26th Sep 2022 6:57 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rommel



Member Since: 20 Aug 2017
Location: Sandhurst Berkshire
Posts: 232

England 2013 Freelander 2 TD4 XS Manual Fuji White

To check 4wd is operating jack one rear wheel off the ground chock front wheels start engine take hanbrake off try and turn the raised rear wheel if it does not turn 4wd is in and working .... if it does turn something is not working pump? Haldex? PTU? 2013 FL2 XS.
Defender 90 300 TDi.
Defender 90 300 TDi CSW.
1944 Willys MB "Jeep" with bullet holes.
17 hand Irish Drought Thoroughbred (mostly lame)
Nagging Old Boiler.

Post #425591 27th Sep 2022 3:49 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Nodge68



Member Since: 15 Jul 2020
Location: Newquay
Posts: 902

United Kingdom 2009 Freelander 2 TD4 SE Manual Rimini Red

You can't test the Haldex is working by lifting a rear wheel and turning it, as it's an on demand coupling. With the vehicle stationery, there's no demand for AWD, so no coupling between the front and rear should be taking place, which means the lifted rear wheel will just rotate when turned. 2009 Rimini Red SE, its getting there.

Post #425593 27th Sep 2022 5:27 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Rommel



Member Since: 20 Aug 2017
Location: Sandhurst Berkshire
Posts: 232

England 2013 Freelander 2 TD4 XS Manual Fuji White

Well I tried this a few days ago with the engine running lifted rear wheel is locked, engine off rotates freely, 4wd is activated when moving off then goes to 2wd unless loss of traction is detected on front wheels, so will be in when engine running. 2013 FL2 XS.
Defender 90 300 TDi.
Defender 90 300 TDi CSW.
1944 Willys MB "Jeep" with bullet holes.
17 hand Irish Drought Thoroughbred (mostly lame)
Nagging Old Boiler.

Post #425597 27th Sep 2022 5:53 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Post Reply
Post Reply  Back to top
Page 1 of 1
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2022 Futuranet Ltd & Martin Lewis
Freel2.com RSS Feed - All Forums


Switch to Mobile site