Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > Technical > removed towbar no parking sensors
Post Reply  Down to end
Page 1 of 2 12>
Print this entire topic · 
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 
removed towbar no parking sensors

hi all
new member i run a freelander 2 2008 hse td4 aut
at the weekend i removed my rear bumper and unplugged my parking sensors so i can remove the towbar and electrics and trailer ecu it was just unplug and remove and it was a geweine landrover set up
when all put back together i have no park assist i get one sound when i engaged from the switch
can anyone give me some advice

Post #347507 16th Apr 2018 6:46 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Stuartc



Member Since: 01 Dec 2014
Location: Perth, Australia
Posts: 2004

Australia 2015 Freelander 2 SD4 HSE Auto Aintree Green

Try a hard reset to restart the CAN. MY15
Tyre Pressure Monitoring System (TPMS)
Surround Camera System (WIP)
InControl Apps
Meridian Premium Surround Sound
Digital Audio Broadcast
Timed Climate
Cruise ECO Data
Follow Me Home Reverse
Extra Features Menu
Picture In Motion
4x4i screen (TBA)
Digital Broadcast TV
Meridian Rear Media with WIFI

Post #347512 16th Apr 2018 7:37 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 

hi is that where you put the battery leads together
i have tried that and left them of for 2 hours and no difference
thanks

Post #347514 16th Apr 2018 8:02 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
mike e



Member Since: 19 Jan 2011
Location: WALES
Posts: 50

Wales 2007 Freelander 2 TD4 HSE Manual Tambora Flame

probably connection on 1 or more sensor or main connector..unplug and
reconnect each one afew times

Post #347519 16th Apr 2018 8:53 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dorsetfreelander



Member Since: 20 Jul 2013
Location: Dorset
Posts: 3133

United Kingdom 2014 Freelander 2 SD4 XS Auto Loire Blue

Several Freelanders ago I bought one from a dealer with a towbar attached and asked for it to be removed as I don't need one. When I picked up the car the rear parking sensors didn't work so the workshop manager drove it into the workshop and a few minutes later it reemerged and all working fine. "I just needed to make a change to a setting" he said. So. it looks like something in the configuration file needs looking at. 3 x FL1 2 manual + 1 auto no real problems
FL2 S 08 reg 100k no problems
FL2 S 10 reg Gearbox, clutch, throttle body, drive shaft, steering reservoir
FL2 GS 60 reg xfer box, diff and wheel bearings
FL2 GS 11 reg gearbox ,hesitation, exhaust sensors, wiper stalk,
FL2 XS 14 reg SD4 Auto , door lock problem @ 29k

Post #347520 16th Apr 2018 9:16 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 

that sounds like a trip to landrover then

Post #347527 16th Apr 2018 10:19 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
dorsetfreelander



Member Since: 20 Jul 2013
Location: Dorset
Posts: 3133

United Kingdom 2014 Freelander 2 SD4 XS Auto Loire Blue

Perhaps someone on the forum knows if it's something that a non LR dealer could do? 3 x FL1 2 manual + 1 auto no real problems
FL2 S 08 reg 100k no problems
FL2 S 10 reg Gearbox, clutch, throttle body, drive shaft, steering reservoir
FL2 GS 60 reg xfer box, diff and wheel bearings
FL2 GS 11 reg gearbox ,hesitation, exhaust sensors, wiper stalk,
FL2 XS 14 reg SD4 Auto , door lock problem @ 29k

Post #347529 16th Apr 2018 10:27 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
rusper



Member Since: 28 Nov 2017
Location: Horsham
Posts: 45

United Kingdom 2007 Freelander 2 TD4 XS Auto Sumatra Black

May be cheaper to try a local towbar fitter.

Post #347551 16th Apr 2018 12:57 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
axle



Member Since: 11 Sep 2016
Location: Warwickshire
Posts: 454

England 2007 Freelander 2 i6 HSE Auto Santorini Black

Plug the electrics back in, if the sensors work again just put the electrics out of sight by the spare wheel. Common sense isn't very common.
_______________________________
2007 Land Rover Freelander2 I6 hse Auto in Black with LPG
2016 Suzuki Celery Cool
2000 Land Rover Defender Santiago

Post #347556 16th Apr 2018 2:38 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 

hi i will give that a gow tomorrow but i was planning to sell them all together

Post #347566 16th Apr 2018 5:13 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
westville



Member Since: 12 Jun 2015
Location: Dunston
Posts: 952

United Kingdom 2013 Freelander 2 TD4 GS Manual Fuji White

AFAIK pre- 2013MY are not plig and play electrics and need to be activated by a dealer. It looks as though your car may have had the standard sensor setting altered to accommodate the towing electrics.
So it looks like it's either a visit to the stealers or as axle suggests plug it back in and conceal in the boot somewhere. 2013MY Fuji White GS

"Fiat Lux" a philosophy not a car

Post #347592 16th Apr 2018 8:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 

hi plugged it all back together today and they work perfect unplug and they stop
it looks like a tripe to landrover to put it right as i don't want all that kit hidden away

Post #347700 17th Apr 2018 9:13 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
HappyNomad



Member Since: 13 Mar 2013
Location: Derbyshire
Posts: 646

England 2013 Freelander 2 SD4 HSE Lux Auto Firenze Red

It is as westville says. On pre MY13 cars towing electrics are not fully plug and play and have to be 'activated' by a dealer (or Indy with the necessary equipment).

Similarly, when activated towing electrics are removed, they need to be 'deactivated' to restore the car back its to pre-electrics configuration.

Simple job and dealer charges will vary. Some independents can do it too.

Post #347909 20th Apr 2018 7:20 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
jones65



Member Since: 18 Feb 2018
Location: grantham
Posts: 37

United Kingdom 

hi been in touch with my land rover dealer today they said to deactivated them would be £80 +vat witch i think that is a lot of money for 10 mines work

Post #347919 21st Apr 2018 4:02 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
axle



Member Since: 11 Sep 2016
Location: Warwickshire
Posts: 454

England 2007 Freelander 2 i6 HSE Auto Santorini Black

ring a few indy garages, I found one that did a problem with a Volvo and charged £10.00 took two mins, Volvo wanted £90.00 inc vat. Shocked Common sense isn't very common.
_______________________________
2007 Land Rover Freelander2 I6 hse Auto in Black with LPG
2016 Suzuki Celery Cool
2000 Land Rover Defender Santiago

Post #347941 21st Apr 2018 10:31 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Post Reply  Back to top
Page 1 of 2 12>
All times are GMT + 1 Hour

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2018 Futuranet Ltd & Martin Lewis