Forum-Gallery-Shop-Sponsors

« Advertise on Freel2.com

Home > Technical > 2.2 diesel starts revs to 600 rpm then stops. Help!
Post Reply  Down to end
Page 1 of 2 12>
Print this entire topic · 
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 
2.2 diesel starts revs to 600 rpm then stops. Help!

Freelander 2 starts runs up to 600 rpm and then shuts down No fault codes appearing. Was running ok then this suddenly occurred, cam and crank sensor have been renewed. Fuel pressure on cranking is good 4400psi approximately recorded. Could an immobiliser problem cause this to happen? Big Cry The Dog

Post #332709 7th Oct 2017 12:25 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
alex_pescaru



Member Since: 12 Mar 2009
Location: Constanta
Posts: 3756

Romania 2009 Freelander 2 TD4 SE Auto Alaska White

Yes, it could be. Roads? Where we're going we don't need roads... Go beyond !

Post #332718 7th Oct 2017 2:14 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
billio



Member Since: 03 Oct 2015
Location: lanarkshire
Posts: 14

United Kingdom 2009 Freelander 2 TD4_e GS Manual Narvik Black

Have you tried running it on carb cleaner or something like it to find if it is getting enough fuel it could be a collapsed filter or maybe even air filter try the easy things first. Understeer when you hit the wall with the front of the car.
Oversteer when you hit the wall with the back of the car.
Horsepower how fast you hit the wall.
Torque how far you take the wall with you.

Post #332742 7th Oct 2017 8:34 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 

Hi Billio, Yes tried all I know today. The fuel filter was new 40 mile ago. I even tried running it with the throttle flap assembly removed from the manifold but still wired in ( I can see the flap opening and closing as it should.
Had a oscilloscope on the cam and crank sensors and can see they are both producing a signal.
Don't know what I can do to check for immobiliser faults?

Does anyone know if any of the OBD2 scanners would show immobiliser faults. Was also wondering if the cam and crank sensors were not synchronising or whatever the correct terminology is for this. My Autel Maxi Daig OBD reader isn't really good enough. No fault codes showing.

A month or so ago I did replace the crank trigger ring with a 18 Ebay one and this got the car going from completely dead, but now it starts revs and dies as mentioned. If the ebay trigger ring had went faulty then I guess it would have went back to a completely dead situation again?

It starts easily but just wont keep running, gets up to around 600rpm and cuts out. Crying or Very sad Thanks, The Dog

Post #332743 7th Oct 2017 9:03 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
billio



Member Since: 03 Oct 2015
Location: lanarkshire
Posts: 14

United Kingdom 2009 Freelander 2 TD4_e GS Manual Narvik Black

Have you checked the exhaust system it could be choked I got caught out with that one on a peugeot van years ago maybe worth a quick check. Understeer when you hit the wall with the front of the car.
Oversteer when you hit the wall with the back of the car.
Horsepower how fast you hit the wall.
Torque how far you take the wall with you.

Post #332746 7th Oct 2017 9:13 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 

Hi Billion yes the exhausts fine, good shout though. Thanks, The dog

Post #332823 8th Oct 2017 8:12 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Yorky Bob



Member Since: 28 Apr 2015
Location: Yorkshire
Posts: 2538

United Kingdom 2013 Freelander 2 TD4 GS Manual Firenze Red

Have you plenty of fuel in the tank ? Long shot but maybe the saddle tank transfer pump is not working.

Also as the car was stood any chance of water ingress into tank/fuel system, try draining off the fuel filter. 51 Series one passed/sold on half restored to a mate to finish years ago.
Lots of Euro Trash
53 Series one low mileage let go foolishly years ago looking at current prices.
Series 2A Safari restored fully while in Saudi Arabia years ago, sold on to a Brit.
FL2 MY10 TD4 GS traded in at 2 years
FL2 MY13 TD4 GS Current

Post #332825 8th Oct 2017 8:40 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
sid



Member Since: 16 Jul 2015
Location: devon
Posts: 120

England 2009 Freelander 2 TD4 HSE Manual Stornoway Grey

egr valve stuck open?

Post #332827 8th Oct 2017 9:52 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 

Fellows the tanks is half full and the fuel rail pressure is good when cranking at around 4400psi No air bubbles in the transparent fuel lines. No water in tank and the fuel is fresh. It ran splendidly, stopped and started ok as it should many times for a good 40 to 60 miles or more then when parked-up just refused to start and continue to run. It starts every time only to stop when reaching 600RPM or very close too. No OBDII fault codes showing.
Oscilloscope signals when cranking show the cam and crank sensors are working. The crank sensor was again renewed "just in case". The Censored of a thing Big Cry

Post #332884 9th Oct 2017 12:30 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Andy131



Member Since: 09 Dec 2009
Location: Manchester
Posts: 1122

United Kingdom 

Could the throttle valve be stuck?

you would start on the air in the system, then it would choke off with insufficient flow - the car will run normally if you jam it wide open, mine didn't show any error codes until it failed completely. Tangiers Orange - gone, missing her
Replaced by Ewok what a mistake - now a happy Disco Sport owner

Post #332896 9th Oct 2017 5:15 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
alex_pescaru



Member Since: 12 Mar 2009
Location: Constanta
Posts: 3756

Romania 2009 Freelander 2 TD4 SE Auto Alaska White

He already said that he tried with the throttle assembly removed so throttle valve is out of the question... Roads? Where we're going we don't need roads... Go beyond !

Post #332905 9th Oct 2017 6:23 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Yorky Bob



Member Since: 28 Apr 2015
Location: Yorkshire
Posts: 2538

United Kingdom 2013 Freelander 2 TD4 GS Manual Firenze Red

So does it cut out if left to idle on startup without touching the throttle ? Or just as soon as you demand power from idle setting ?

If it will idle why not let it warm through fully and see if it persists. Thoughts being once warm sensors are operating differently.

Its almost as if the car is protecting itself from damage but not giving the fault code. 51 Series one passed/sold on half restored to a mate to finish years ago.
Lots of Euro Trash
53 Series one low mileage let go foolishly years ago looking at current prices.
Series 2A Safari restored fully while in Saudi Arabia years ago, sold on to a Brit.
FL2 MY10 TD4 GS traded in at 2 years
FL2 MY13 TD4 GS Current

Post #332915 9th Oct 2017 8:42 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 

I forgot to mention that I had blanked off the EGR valve at the inlet manifold end however I wouldn't have thought this would have caused the starting problem that's now appeared? All ideas most welcome. Thanks again The dog.

Post #332916 9th Oct 2017 8:48 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
The dog



Member Since: 03 Oct 2016
Location: Aberdeenshire
Posts: 62

Scotland 

Hi Yorkie Bob,
No it doesn't go on to idle only reached 600rpm and immediately cuts out. Throttle pedal position makes no difference. Always starts on the button but then cuts at 600rpm.
Autel OBDII live data shows throttle pedal range to be working ok.
Engine oil pressure sensor is also working ok also seen on live data. Sad

Post #332942 10th Oct 2017 8:37 am
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
oldgeezer



Member Since: 09 Apr 2011
Location: Wiltshire
Posts: 1119

United Kingdom 2013 Freelander 2 TD4 GS Manual Baltic Blue

Try unplugging the alternator incase the smart charge is down and the alternator is going to full load at idle because if it does its just possible the alternator load is stalling the engine,as it wont cope with full charge at idle as it sounds almost like the engine cant cope with the load. or the ECU has lost its idle speed setting and if it cannot reach its desired idle speed the fuel will shut straight off.
You will also need to check the return pressures as if too much of a differential pressure will sht the injectors straight down.
I would scope the injectors to see if they are shutting off causing it to stop
Make sure your turbo hasn't seized solid preventing air flow causing it to stall instantly as well.
Had the with a 2.7V6d. fire up too about 500rpm and just peter straight out and the garage had spent 4 days and it was siezed turbos
There we go I have given a you a few thoughts to check Jaguar x-type sport gone
Jaguar x-type 2.2d sport one of my best cars ever sadly gone
Freelander 2 GS auto 2008 most unreliable ever ! gladly gone
Freelander 2 GS manual 2013 only time will tell !

Post #333145 12th Oct 2017 7:05 pm
View user's profile Send private message View poster's gallery Reply with quote
Post Reply  Back to top
Page 1 of 2 12>
All times are GMT

Jump to  
Previous Topic | Next Topic >
Posting Rules
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum



Site Copyright © 2006-2017 Futuranet Ltd & Martin Lewis